Η Ικαρία


ikaria-beach

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Ικαρία οφείλει το όνομα της στον Ίκαρο, γιό του Δαίδαλου ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας του βασιλιά Μίνωα και σύμφωνα με τη μυθολογία σχεδίασε το λαβύρινθο μέσα στον οποίο κατοικούσε ο Μινώταυρος.

Ο βασιλιάς Μίνωας για να αποτρέψει τη διαρροή των σχεδίων του λαβύρινθου και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να βγει από αυτόν, απαγόρευσε στο Δαίδαλο και στο γιό του Ίκαρο να φύγουν από την Κρήτη. Για να μπορέσουν να δραπετεύσουν από το βασιλιά Μίνωα και να φύγουν από την Κρήτη, ο Δαίδαλος σχεδίασε και κατασκεύασε φτερά από κερί με τα οποία θα μπορούσαν εκείνος και ο Ίκαρος να πετάξουν.

Στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν πετώντας, ο Ίκαρος αγνοώντας τις συστάσεις του πατέρα του και θεωρώντας των εαυτό του  ισότιμο των θεών, πέταξε με αλαζονεία τόσο κοντά στον ήλιο που τα κέρινα φτερά του έλιωσαν με αποτέλεσμα να πέσει στα βαθειά νερά της θάλασσας στην περιοχή της Ικαρίας. Εξαιτίας αυτού η θαλάσσια περιοχή ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος και το νησί Ικαρία.

 Η Ικαρία ανήκει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βρίσκεται 144 ναυτικά μίλια ανατολικά από τον Πειραιά.

Γειτονικά της Ικαρία βρίσκονται η Μύκονος προς τα δυτικά, η Πάτμος προς τα νότια, η Σάμος προς τα ανατολικά και η Χίος προς τα βόρεια. Η μορφολογία του εδάφους αποτελείται από έναν ορεινό όγκο κατά μήκος του νησιού με απότομες χαράδρες, ο οποίος τη χωρίζει στο βόρειο και το νότιο τμήμα, καταλήγοντας σε πανέμορφες παραλίες. Στην οροσειρά του Αθέρα, του οποίου η υψηλότερη κορυφή φτάνει τα 1.040 μέτρα, υπάρχουν διάσπαρτα τα δεκάδες χωριά του νησιού τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί είτε μέσω του οδικού δικτύου του νησιού είτε μέσω των πολυάριθμων μονοπατιών που διασχίζουν όλο το νησί, από άκρης σε άκρη, προσφέροντας διαδρομές μοναδικής ομορφιάς μέσα από απόκρημνα βράχια και πευκόφυτα δάση.

Σε όλα τα χωριά, τα περισσότερα από τα οποία είναι παραθαλάσσια, μπορείς κανείς να απολαύσει τη φιλοξενία των κατοίκων διασκεδάζοντας στα τοπικά πανηγύρια με ντόπιο «καριώτικο» αγνό κόκκινο κρασί και ντόπια κρέατα από «ρασκά» (ελευθέρας βοσκής) κατσίκια. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε όσο το δυνατό περισσότερα χωριά διασκεδάζοντας στα τοπικά πανηγύρια, κυρίως τους θερινούς μήνες, χορεύοντας τον «Ικαριώτικο», έναν από τους πιο γνωστούς και εύθυμους νησιώτικους χορούς. Οι ντόπιοι, με τη χαρακτηριστική ηρεμία που του διακρίνει, είναι πάντα πρόθυμοι να δείξουν στους επισκέπτες πως χορεύουν και πως διασκεδάζουν οι Ικαριώτες.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές όσον αφορά τις παραλίες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όσο βρίσκεται στην Ικαρία. Είτε βρίσκεται κανείς στη βόρεια είτε στη νότια πλευρά του νησιού, οι αμέτρητοι κόλποι μπορούν να δώσουν εναλλακτικές είτε για μοναχικές είτε για πιο οργανωμένες παραλίες.

Στη νότια πλευρά του νησιού μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις παραλίες του Φάρου, του Αϊ Γιώργη, το Ιερό, του Κεραμέ, του Τσουκαλά (στον Άγιο Κήρυκο), του Ξυλοσύρτη και τις Σεϋχέλλες (στο Μαγγανίτη). Στη βόρεια πλευρά του νησιού μπορείτε να επισκεφτείτε τις παραλίες της Μεσακτής, το Λιβάδι, τον Κάμπο, του Να, του Αρμενιστή και του Καραβοστάμου.